Kompanija SOM je jedan od najvećih Evropskih proizvođača knjigovezačkog materijala osnovana 1975 godine locirana u Turskoj, pretežno je orjentisana na izvoz svojih proizvoda.

Za presvlačenje tvrdih korica, kutija, mapa i drugih proizvoda završne grafičke obrade najčešće se upotrebljavaju platno, polusintetički materijali, specijalni papiri, koža i pergament.

Knjigovezačka platna se izrađuju od prirodnih ili veštačkih sirovina. Pored toga najčešće se koriste materijali za presvlačenje koji se sastoje od papirne, polusintetičke ili sintetičke podloge na koju je naneta neka premazna plastična masa (PVC, PUR), mešavina polimernih materija ili nitroceluloza. Izrađuju se i materijali koji su obostrano premazani (plastificirani). Za proizvodnju se kao podloga koristi papir 80gr (sa premazom 220gr), 180gr (sa premazom 300gr) i 250gr (sa premazom 350gr).

Kao materijal za presvlačenje, takođe se koriste specijalni papiri i kartoni gde se u papirnu masu dodaju polusintetička i sintetička vlakna (od poliestera ili poliamida), a za impregnaciju se koriste razne specijalne smole. Materijali se izrađuju u velikom asortimanu boja, štampanih i reljefnih dezena visokog kvaliteta.
Dimenzija rolni: širina 100 i 110cm, dužina 50 i 100m

http://www.som.tc/eng/catalogs/